Informatie over griekenland, Informatie over het land, de bevolking, de economie, de feestdagen en het klimaat.

Informatie over het land.

Griekenland ligt in Zuid Europa. De hoofdstad van Griekenland is Athene. Ook Kreta en Rhodos behoren bij Griekenland. Griekeland is lid van de EEG sinds 1990.
Het land heeft een oppervlakte van 131 990 km². Het internationaal toegangsnummer voor de telefoon is 30.
De afkorting voor Griekelandop internet is gr. De euro is de munteenheid van Griekenland.


Bevolking

Griekenland heeft bijna 11 miljoen inwoners in 2003. Veel verschillende bevolkingsgroepen hebben in Griekenland geleefd, waardoor de Griekse bevolking een mix is van verschillende bevolkingsgroepen en rassen. De Griekse bevolking is over het algemeen traditioneel en gastvrij.

Economie

In 2002 was 20% van de Griekse bevolking werkzaam in de landbouw en 20 % in de industriële sector.
De grootste sector is echter de dienstensector die aan 60% van de bevolking werk verschaft.
De dienstensector heeft dan ook het grootste aandeel in het BBP, namelijk 69 %.
Binnen de dienstensector zijn vooral de scheepvaart, het toerisme en de handel van belang.
De industrie is goed voor 23 % van het BBP. De Griekse industriële bedrijven zijn in verhouding tot de rest van de Europese bedrijven vrij klein. Belangrijke industrieën zijn de voedings en genotmiddelenindustrie, de confectie- en textielindustrie, de chemische industrie, de kunststofindustrie en de papierindustrie.
De landbouw, bosbouw en visserij hebben het kleinste aandeel in het BBP, 8 %. Ondanks deze relatief kleine bijdrage is de agrarische sector toch van belang aangezien het werk verschaft aan ongeveer een vijfde van de bevolking.
Ongeveer een kwart van het land wordt gecultiveerd; de rest is daarvoor niet geschikt door het bergachtige karakter. De veeteelt en de visserij zijn minder belangrijk dan de landbouw.

Meer informatie treft u aan op de website van het ministerie van buitenlandse zaken (Foreign Affairs) Buitenlandse Zaken Griekenland Godsdienst Bijna 98% van de bevolking behoort tot de Oosters Orthodoxe Kerk. Het overgrote deel van het oosterse christendom behoort tot deze stroming.

Feestdagen 2005.

Nieuwjaarsdag 1 januari
Driekoningen (Epifania) 6 januari
Asmaandag 14 maart
Onafhankelijkheidsdag 25 maart
Goede Vrijdag 29 april
Orthodox Pasen 1 en 2 mei
Dag van de Arbeid 1 mei
Pinksteren 20 juni
Maria Hemelvaart 15 augustus
Ochi dag (dag van het Nee) 28 oktober
Kerstmis 25 en 26 december


Klimaat.

Griekenland heeft een mediterraan klimaat met droge zomers en milde, regenrijke winters. De door bergruggen afgesloten vlakten hebben meer een landklimaat. Verder zijn er grote verschillen tussen noord, oost, zuid en west, het vasteland en de eilanden. De lente is over het algemeen de mooiste tijd om Griekenland te bezoeken. De jaarlijkse hoeveelheden neerslag kunnen tot 1.800 mm bedragen. De heftige regenbuien in de winter zijn meestal van korte duur, al snel zal de zon zich weer laten zien. De gemiddelde jaartemperatuur in Athene ligt rond 17,7° C. Griekenland heeft het warmste klimaat van alle Zuid-Europese landen. In de zomer kan het in Griekenland tot hittegolven met temperaturen tot 45 °C komen. Op Kreta schijn de zon 300 dagen per jaar en de middagtemperatuur komt zelden onder de 16 graden Celsius.